wtorek, 13 listopada 2012

Kurczak po Toskańsku



Porcja dla 2 osób:
4 pałki z kurczaka 
8 małych ziemniaków
garść czarnych  oliwek
1 czerwona cebula
14 pomidorków cherry 
1 mała papryczka chilli 
3 zęby czosnku
sól,pieprz
papryka słodka ,ostra
oliwa z oliwek

 Zamarynowanego kurczaka w przyprawach smażymy na złocisty kolor
 Po zdjęciu kurczaka na tą samą patelnię wrzucamy ziemnaiaki i obsmażamy na złocisty kolor
Kurczaka ziemniaki i wszystkie inne pokrojone składniki przekladmy do naczynia żaroodpornego lub innej formy podlewamy bulionem i opruszamy solą i pieprzem i wrzucamy do piekarnika na ok. 1 godziny na 180stopni  przez pierwsze 25 minut pieczemy pod przykryciem ,a póżniej  odkrywamy. 
 Gdy juz wszystko się upiecze odlewamy sos, który nam powstał w foremce  i redukujemy go na patelni dodając masła.
 Gotowym sosem dekorujemy  talerz.
Ziemniaki z warzywami wykładmay na talerz dekorując świezymi pomidorkami cherry.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz