piątek, 2 listopada 2012

Kofta wołowa z pikantną salsą pomidorowo parykową

Porcja dla 2 osób:
400g wołowego mięsa mielonego
1 cebula biała
0,5 małej papryczki chilli
natka pietruszki
sól, pieprz
kurkuma 
papryka ostra, słodka
Salsa pomidorowo-paprykowa
2 pomidory
małą papryka żółta,
1 mała cebula czerwona
8 małych ziemniaków

Dip czosnkowy:
śmietana 
2 zęby czosnku
curry
sól ,pieprz
oliwa z oliwek 
suszona bazylia

Mięso mielone wołowe należy posiekać.
Dodajemy drobną posiekaną cebulę ,papryczkę chilli ,natkę pietruszki oraz przyprawy: sól ,pieprz ,papryka ostra ,słodka ,kurkuma i wszystko dokładnie mieszamy.
Patyki do szaszłyków okładamy mięsem
Pomidory bez skóry kroimy w drobną kostkę tak samo cebulę, paprykę i natkę doprawimy solą pieprzem papryką ostrą i odrobiną ketchupu ostrego. Wszystko to mieszamy.
Lekko obgotowane ziemniaki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i obsmażamy na złocisty kolor oraz dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek .
Na suchą rozgrzaną patelnię kładziemy mięso i smażymy na złocisty kolor z każdej strony odwracając patyki.
Dip czosnkowy robimy tak jak się robi tradycyjny sos czosnkowy dodając odrobinę curry. Salsę układamy na środku  talerza z boku sos czosnkowy wokoło oliwa z oliwek.
Usmażone mięso na środek ziemniaki wokoło. I oto efekt końcowy .
Smacznego. ;))))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz