Dzisiaj pokażę jak w prosty sposób można przygotować świetny deser, jakim jest tarta.
Składniki:
ciasto kruche:
250 g mąki
125 g masła
65 g cukru
2 jajka całe, jedno żółtko
nadzienie:
budyń waniliowy
świeże maliny
galaretka cytrynowa
Budyń robimy zgodnie z zaleceniami producenta i studzimy.
Do posmarowanej masłem i opruszonej mąką foremki do tarty wkładamy i równomiernie rozkładamy ciasto tak, aby w każdym miejscu było tyle samo masy.Wkładamy foremkę do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na ok 15 minut.
Gdy już tarta jest upieczona studzimy ja i na nią wylewamy ostudzony budyń.
Dekorujemy malinami
Zalewamy galaretką która już jest lekko zastygnięta nie może być ona zupełnie płynna bo może nasiąknąć nią spód do tarty.
Rewelacyjnie smakuje do kawy ;)))
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz