niedziela, 7 października 2012

Tarta z malinami

Dzisiaj pokażę jak  w prosty sposób można przygotować świetny deser, jakim  jest  tarta.
Składniki:
ciasto kruche:
250 g mąki
125 g masła 
65 g cukru
2 jajka całe, jedno żółtko
nadzienie:
budyń waniliowy
świeże maliny
galaretka cytrynowa


Wszystkie składniki ciasta kruchego dokładnie mieszamy tak,aby powstała jednolita masa, ciasto zawijamy folią spożywczą i wrzucamy na ok 10 minut do zamrażarki.


 Galaretkę wykonujemy zgodnie z zaleceniami producenta.

Budyń robimy zgodnie z zaleceniami producenta i studzimy.
 Do posmarowanej masłem i opruszonej mąką foremki do tarty wkładamy i równomiernie rozkładamy ciasto  tak, aby w każdym miejscu było tyle samo masy.
 Wkładamy foremkę do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na ok 15 minut.
 Gdy już tarta jest upieczona studzimy ja i na nią wylewamy ostudzony budyń.
 Dekorujemy malinami
 Zalewamy galaretką która już jest lekko zastygnięta nie może być ona zupełnie płynna bo może nasiąknąć nią  spód do tarty.
 Rewelacyjnie smakuje do kawy ;)))
 Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz