środa, 19 września 2012

Placki z cukinii z wędzonym łososiem i pomidorową salsą.

Sezon na cukinię już w pełni więc dzisiaj proponuję rewelacyjne placki z cukinii, które są proste do zrobienia, a smak najwyższej klasy niczym w jednej  z najlepszych restauracji  warszawskich serwującej kuchnię polską (pozdrawiam) ;)) tych co jedli w tej restauracji jak i tą restaurację. Danie to można podać z różnymi dodatkami wedle gustu. Ja dziś proponuję z wędzonym łososiem, salsą pomidorową w towarzystwie żółtka i białka, kwaśnej śmietany. Jest to bardzo fajna przystawka którą gorąco polecam. Więc do roboty! ;)

Porcja dla 2 osób.
1 cukinia średniej  wielkości
1 jajko
2 łyżki stołowe mąki
sól ,pieprz do smaku
salsa pomidorowa:
1 pomidor (tylko skórka)
1 czerwona cebula mała
posiekana natka pietruszki
sól,pieprz
1 całe jajko ugotowane na twardo
kwaśna śmietana
natka pietruszki do dekoracji
1 cytryna
Myjemy dokładnie cukinię.
 Cukinię możemy zetrzeć na tarce lub tak jak ja pokroić w cieniutkie słupki, moim zdaniem słupki są czasochłonniejsze, ale cukinia lepiej smakuje. Po starciu na tarce, jej konsystencja i struktura jest rozbita i mniej wyczuwalna.
 Dodajemy jajko jak widać;))) dodajemy sól i pieprz proszę odczekać kilka minut żeby cukinia "puściła"soki  aby było wiadomo ile dodać mąki, wszystko to dokładnie mieszamy i wyrabiamy tak by mieć konsystencję niezbyt wodnistą ale też nie zagęstą.
 Przejdźmy do robienia salsy. Pomidora kroimy na 4 wycinamy z niego owoc zostawiamy tylko skórkę z twardą częścią miaższu. Kroimy to w kosteczkę, a to co nie wykorzystamy możemy zjeść;))
 Siekamy drobno cebulę czerwoną i pietruszkę dodajemy do tego z sól i pieprz oraz wszystko mieszamy.
 Z jajka ugotowanego na twardo oddzielamy żółtko od białka i drobno siekamy. Możemy to wyłożyć na talerz tak jak widać na dalszych zdjęciach.
 Na rozgrzany olej wylewamy cienką masę placków.
 Smażymy  z obu stron na złocisty kolor i wykładamy na ręcznik papierowy, aby zebrać nadmiar oleju.
 Gdy mamy już placki na talerzu kładziemy różyczki z łososia i posypujemy salsą.
 Wszystko to polewamy śmietaną i posypujemy kawałkami pietruszki.
Oto efekt końcowy.Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz