Porcja dla 2 osób.
1 cukinia średniej wielkości
1 jajko
2 łyżki stołowe mąki
sól ,pieprz do smaku
salsa pomidorowa:
1 pomidor (tylko skórka)
1 czerwona cebula mała
posiekana natka pietruszki
sól,pieprz
1 całe jajko ugotowane na twardo
kwaśna śmietana
natka pietruszki do dekoracji
1 cytryna
Myjemy dokładnie cukinię.
Cukinię możemy zetrzeć na tarce lub tak jak ja pokroić w cieniutkie słupki, moim zdaniem słupki są czasochłonniejsze, ale cukinia lepiej smakuje. Po starciu na tarce, jej konsystencja i struktura jest rozbita i mniej wyczuwalna.
Dodajemy jajko jak widać;))) dodajemy sól i pieprz proszę odczekać kilka minut żeby cukinia "puściła"soki aby było wiadomo ile dodać mąki, wszystko to dokładnie mieszamy i wyrabiamy tak by mieć konsystencję niezbyt wodnistą ale też nie zagęstą.
Przejdźmy do robienia salsy. Pomidora kroimy na 4 wycinamy z niego owoc zostawiamy tylko skórkę z twardą częścią miaższu. Kroimy to w kosteczkę, a to co nie wykorzystamy możemy zjeść;))
Siekamy drobno cebulę czerwoną i pietruszkę dodajemy do tego z sól i pieprz oraz wszystko mieszamy.
Z jajka ugotowanego na twardo oddzielamy żółtko od białka i drobno siekamy. Możemy to wyłożyć na talerz tak jak widać na dalszych zdjęciach.
Na rozgrzany olej wylewamy cienką masę placków.
Smażymy z obu stron na złocisty kolor i wykładamy na ręcznik papierowy, aby zebrać nadmiar oleju.
Gdy mamy już placki na talerzu kładziemy różyczki z łososia i posypujemy salsą.
Oto efekt końcowy.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz