Risotto ze szpinakiem i pomidorami.
Porcja dla dwóch osób:
200g ryżu do risotto
2 świeże pomidory
ok 100g świeżego szpinaku w liściach (może być to baby szpinak)
bulion drobiowy
1mała cebula
ok 50 ml białego wina wytrawnego
75 g masła
50g parmezanu(alternatywnie może być to inny ser,ale parmezan jest najlepszy)
sól pieprz do smaku
2 zęby czosnku
Sparzymy pomidora tak żeby był bez skórki, kroimy cebulę i czosnek w drobniutką kostkę, szpinak dobrze umyty osuszamy z nadmiernej ilości wody możemy go pokroić żeby liście było na później łatwiej mieszać.
Cebulę i Czosnek wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz ok.4 łyżek stołowych tak aby się delikatnie zarumieniło dorzucamy ryż do tego i cały czas mieszamy aż się ryż zahartuje ok 1minuty.Dolewamy wino .
Na koniec dodajemy ser sól pieprz według uznania i cały czas mieszamy.
Wykłady na talerz .
A oto efekt końcowy smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz