czwartek, 13 września 2012

Dzisiejsza moja propozycja to risotto ze świeżym szpinakiem i pomidorami.Na początek kilka ciekawostek na temat tego dania.Risotto to tradycyjne włoskie danie,które pochodzi z Wenecji,a jego historia sięga XVII wieku risotto zostało przywiezione z Chin,ale nie czas aby zagłębiać się aż tak daleko.Tak więc przystąpmy do gotowania!:).

Risotto ze szpinakiem i pomidorami.

Porcja dla dwóch osób:
200g ryżu do risotto
2 świeże pomidory
ok 100g świeżego szpinaku w liściach (może być to baby szpinak)
bulion drobiowy
1mała cebula
ok 50 ml białego wina wytrawnego
75 g masła
50g parmezanu(alternatywnie może być to inny ser,ale parmezan jest najlepszy)
sól pieprz do smaku
2 zęby czosnku

 Sparzymy pomidora tak żeby był bez skórki, kroimy cebulę i czosnek w drobniutką kostkę, szpinak dobrze umyty osuszamy z nadmiernej ilości wody możemy go pokroić żeby liście było na później łatwiej mieszać.
 Cebulę i Czosnek wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz ok.4 łyżek stołowych  tak aby się delikatnie zarumieniło dorzucamy ryż do tego i cały czas mieszamy aż się ryż zahartuje ok 1minuty.Dolewamy wino .



Dolewamy teraz bulion nie zbyt szybko tak żeby zimny bulion nie zahartował nam ryż i nie był surowy cały czas mieszamy co jakiś czas sprawdzamy czy bulion ze został wypity przez ryz , wiec dolewamy go w takiej ilości żeby ryz był al denet i nie pozostło nic bulionu. Średni czas gotowania ryżu to ok 10-12 minut
                                                                                             

Dodajemy masło i mieszamy cały czas potem dodajemy szpinak i pomidory.
Na koniec dodajemy ser sól pieprz według uznania i cały czas mieszamy.

Wykłady na talerz .
A oto efekt końcowy smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz